Hei!
I dag skal jeg bake brød med havre og speltmel. Havre er veldig sunt. Vi bør
egentlig begynne hver morgen med en skål med havregrøt. Havrekornet har
umettete fettsyrer og stoffer som øker testosteronnivået. Derfor kanskje er det
favoritt brødet til mannen min.
Jeg forsøker
å finne den beste oppskriften. Blant annet prøvde jeg oppskriften på havrebrød
fra Åpent Bakeri boka flere ganger. Men den var alt for fuktig og kompakt.
Havregryn absorberer mye vann. Det man må huske
med havre, er å bruke litt mer vann enn vanlig. En ting til man må regne med, er
at havremel ikke danner gluten, og til og med kan ødelegge glutenbindingene. Derfor
anbefales det å bruke maltekstrakt. Noen ganger brukte jeg honning i stedet for,
da hevet brødet seg fint og smaken ble god.
Kilde: boka fra Åpent Bakeri
Brød og brødbaking.
Her er oppskriften på dagens brød:
Kvelden før
bakedag:
200 gr
havremel
200 gr (2 dl ) vann
Bland sammen
og dekk med plast.
100 gr store
havregryn
30 gr chaifrø
(kan sløyfes)
150 gr vann
Bland sammen
og dekk med plast.
Her finnes det
forskjellige meninger. I boka fra Åpent Bakeri står det at vi må ikke bløtlegge
havre. Jeg fant en bra oppskrift fra Erlend Løken Volden. Havrebrødet var
luftig, saftig og ikke fuktig. I hans oppskrift lages skålding av steinmalt
havremel.
Bakedag.
Begynne med å
gjøre surdeig bakeklar.
Jeg tar
vanligvis så mye surdeig jeg trenger og mater den med 3-4 spiseskjeer med sammalt
rug finmalt og like mengde av lunkent vann. Etter ca. 4 timer er surdeigen klar.
Resten mater jeg med 1dl vann og 100 gr. sammalt rug fin.
500 gr hvetemel
200 gr sikte
spelt
190 surdeig
440 gr vann
30 gr malt
ekstakt
Bland alt
sammen, men hold igjen litt vann. Elt i 5 minutter på sakte fart. Tilsett
bløtleget havremel fra dagen før. Elt et par minutt til og tilsett store
havregryn fra dagen før. Elt 2 minutter på sakte fart og så øke til middels fart.
Elte 3-5 minutter til. Til deigen begynne å samle seg på eltekroket. Du kan se
at glutinet dannet seg.
La det stå 20
minutter.
Tilsett 22 gr
salt og bland in for hånd.
Ha deigen på benken, rundvirk og legg tilbake i eltebollen
og sett den til moding under plastfilm.
På mitt kjøkken var 20 grader, så modningstid
var ca 2 timer.
Ta ut deigen,
del den i 2 emner i ca 950 gr hver og rundvirk disse. La emnene hvile i 20
minutter under håndklede.
Form brødene
som batard. Fold det rundvirkede emnet over 1\3 fra deg og ilm skjøten. Deretter
gjør du samme manøer mot deg, og fold deretter 1\2 emnet mot deg en gang til. Legg
emnene i smurte brødformer.
La dem heve
til dobbel størrelse (ca 1 time 15 minutter). Stek emner på nederste rille i
35-40 min.
Avkjøl på
rist.
Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar